Reglim Neden Düzensiz? Ne Yapmalıyım?

Reglim Neden Düzensiz? Ne Yapmalıyım?

Sıkıntı, stres, üzüntü, mutsuzluk, gerginlik hepsi bir arada! Bu psikolojik etmenler mi regl düzensizliğine neden oluyor yoksa regl düzensizliği mi bu duyguları beraberinde getiriyor aslında bu tekrarlanan bir döngü.

Rahimde oluşan polipler, doğum kontrol hapları kilo dengesizlikleri ve daha birçok neden adet düzensizliğine neden olabiliyor. Peki bu kaygı dolu günleri atlatmada bize neler yardımcı olabilir?

Regl düzensizlikleri neden oluşur?

Regl, Periyod ve Menstrüasyon gibi çeşitli isimler üzerinden adlandırılan ve kadınların rahim içlerinde oluşan damar ve dokuların kan yolu ile vücuttan atılması olarak bilinen bu dönemle ilgili bazı komplikasyonlar oluşabiliyor. Adet gecikmelerine neden olanlar arasında ergenlik süresi zamanları içerisinden menopoz süresi içerisinde devam etmekte olan adet kanamaları ortalama yirmi bir gün veya otuz beş gün arasında değişiklik gösteriyor. Adet dönemini düzenli olarak yaşayan kadınların, adet gecikmelerine sebep olan nedenler genel olarak hamilelik dönemi olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte adet gecikmelerine neden olabilecek birçok sebep var.

Kadınlar için çok özel olan bu dönemlerde aynı şekilde periyodun oluşamaması durumu da bir o kadar zorlayıcı olabiliyor. Adet döneminde görülen ruhsal ve fiziksel değişiklikler aynı şekilde adet döngüsünün bozulduğu dönemde de görülebiliyor. Kadınlarda adet görmeye başladıktan sonra takip eden ilk üç yıl içerisinde hormonal değişikliklerden kaynaklı düzensizlikler görülebilir ve hormonal dengelenmenin ardından adet düzensizlikleri de normal döngüsüne girer. Ancak bu durum süreklilik arz ederse bu konuyla ilgili bir uzmandan yardım almak en doğru yol olacaktır.

Hamile olmayan, emzirmeyen ya da menopoza girmemiş olan kadınlarda görülen adet düzensizliği olağan dışı kabul edildiğinden yine doktora görünmekte fayda var. Stres, çok aşırı kilo alma ya da verme, gerginlik, doğum kontrol hapları, rahmin iç tabakasında oluşan polip ve miyomlar, diyabet, antidepresan hapları, troid sorunları, rahim kanseri, kürtaj sonrası rahmin iyileşememesi gibi birçok neden adet düzensizliğine sebep olabileceğinden bu durumla karşılaşıldığında doktor muayenesi yaptırılması önemlidir.

Peki neler yapılmalı?

Gün içerisinde yaşanan yoğun stres ve gerginlik adet dönemindeki kanamanın şiddetini etkileyebileceği gibi gecikmelere ve düzensizliklere de neden olabiliyor. Bazı kadınlarda bu süreç çok daha hafif atlatılabildiği gibi bazı kadınlarda ciddi fiziksel ve duygusal değişimlere sebep olur.

Sağlıklı bir kadın, ortalama 28 günde bir adet görür. Sık sık ya da erken adet görme ya da bu süreden daha geç adet görme durumlarında yapılması gereken ilk adım jinekolojik muayenedir. Elbette hiç kolay değil ancak bunun ardından ciddi anlamda hormonal mücadele gerekiyor. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi, adetin tekrar düzene girebilmesi için stresten uzak durmak oldukça etkili olacaktır.

Stresten Uzak Durun

Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmakta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır. Eğer kullanılıyorsa antidepresan, doğum kontrol kullanımının durdurulması ve sigara kullanılmaması da adetin düzenlenmesi konusunda yardımcı olacaktır. Bunun dışında özellikle ağırlıklarla yapılan sporlara ara vermek ve her şeyden önemlisi öncelikle bir jinekoloğa görünmekte fayda var.

Kendinize Öncelik Verin

Ebeveynseniz kendinizi ve ihtiyaçlarınızı ilk sıraya koyma kavramı size yabancı gelebilir. Ancak bunu yapmazsanız, bunun bedelini stresli hissetmek, iyi uyuyamamak ve hastalanmak şeklinde ödeyeceksiniz. İyi hissetmek ve elinizden gelenin en iyisini yapmak için her gün ruhunuzu beslemenin yollarını bulmalısınız.

Hayır Demeyi Öğrenin

Arada bir hayır demek iyidir. Bir iş toplantısına katılmadığınız veya hedefe ulaşmadığınız için dünya dönmeyi bırakmayacak. Bahane üretmene bile gerek yok. Daha fazla şeye hayır deyin, böylece size neşe veren şeylere evet demek için zaman ve enerji kazanabilirsiniz.

Daha Çok Eğlenin

Eğlenmek ve bol kahkaha atacak aktiviteler yapmak için plan yapın. Bu sana yaşadığını daha çok hissettirecek. Ruhunuza iyi gelecek yeni deneyimlere açık olun ve sizi güldüren şeyleri yapmak için kendinize zaman ayırın.

Kaliteli Bir Uyku Deneyimine Sahip Olun

İyi uyku, sağlığın temel taşıdır. En son şovu izlemek veya sosyal medyanın sonuna kadar inmek için uyku saatinizden çalmayın. Uyku eksikliği, birçok olumsuz fiziksel ve zihinsel sağlık durumuna katkıda bulunur. Vücudunuza ve zihninize bir iyilik yapın ve her gece yedi ila dokuz saat uyumayı hedefleyin.

Vücudunuzu ve Beyninizi Besleyin

Ne yediğiniz konusunda bilinçli olun. Vücudunuzun ve beyninizin can attığı vitamin ve minerallerle dolu yiyecekleri seçin. Bol miktarda meyve ve sebze içeren besin açısından zengin bir menü, size gün boyunca ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir

Vücudunuzu Hareket Ettirin

Her hafta 150 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Bu, koşmaya başlamanız veya spor salonunda ter atmanız gerektiği anlamına gelmez. Her gün işten sonra 30 dakikalık yürüyüş yapmayı veya çocuklarınızla arka bahçede oynamayı deneyin. Vücudunuzu hareket ettiren ve kalp atış hızınızı artıran her şey önemlidir.

Kaynakça:

https://l24.im/bni0MT

https://l24.im/TJ2345

https://l24.im/zyk